Navodila za Karanteno na domu

Na NIJZ so pripravili podrobna navodila za preživljanje karantene na domu

Karantena na domu je ukrep, s katerim zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, ali po prihodu iz tujine, omeji svoje stike z drugimi ljudmi (se samoosami na stalnem, začasnem ali drugem naslovu). Traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika oziroma od prihoda v Slovenijo (v kolikor ste bili v karanteno napoteni ob vstopu v Slovenijo). Namen karantene na domu je preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 oziroma bolezni covid-19.

Kdaj je karantene konec?
  • Karantena traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 oziroma 10 dni od prihoda v Slovenijo (za osebe, ki so bile v karanteno napotene ob vstopu v Slovenijo).
  • Še naprej spremljajte svoje zdravstveno stanje, dokler ne mine 14 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 oziroma 14 dni od prihoda v Slovenijo. V tem obdobju se izogibajte vsem nenujnim tesnim stikom z ostalimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka …). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni višje.
  • Po prenehanju karantene še naprej upoštevajte pravilno higieno kašlja in si še naprej pogosto umivajte roke.
  • Testiranje po koncu karantene ni potrebno.
  • Spremljajte situacijo v Sloveniji in upoštevajte ukrepe in navodila strokovnjakov (pristojnih inštitucij).

 

Navodilo za karanteno na domu: NAVODILO V PDF

mag. Rebeka Tramšek
Pravna svetovalka