Veste koliko regresa pripada vašim zaposlenim?

Veste koliko regresa pripada vašim zaposlenim?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1, Uradni list RS, št. 21/2013) v 131. členu določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Zakon tudi določa, da ima če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom tega zakona.

Izplačilo regresa mora biti v denarju, posamezna kolektivna pogodba pa lahko določi tudi drugače, torej izplačilo v nedenarni obliki (npr. boni). V primeru izplačila dela regresa v nedenarni obliki je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, ki jo delavec potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb, le-ta pa mora biti po vrednosti enakovredna denarni obliki.

Najnižji znesek regresa določa ZDR-1, ki določa, da je delodajalec dolžan izplačati regres za letni dopust zaposlenemu, ki ima pravico do letnega dopusta, najmanj v višini minimalne plače. Od 1. 1. 2017 dalje minimalna plača znaša 804,96 € bruto za polni delovni čas (Uradni list RS, št. 13/10 – Zakon o minimalni plači in Uradni list RS, št. 4/17 – Znesek minimalne plače).

Minimalni znesek regresa za leto 2017: 804,96 € bruto.

Najvišji znesek regresa za letni dopust, od katerega še ni potrebno obračunati prispevkov: 70 % povprečne plače v RS za predpretekli mesec.

217. člen ZDR 1 določa tudi kazen za neizplačilo regresa in sicer se z globo od 3.000 do 20.000 eurov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če delavcu ne izplača regresa v skladu s 131. členom tega zakona.

Urša Lapajne Geisler
Kadrovska svetovalka