Menu

Vloge za povračilo nadomestila plače za delavce na čakanju

15. 4. 2020

10. aprila je bil v Uradnem listu RS objavljen Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), ki je začel veljati 11. aprila 2020. Zato je od 11.aprila na portalu za delodajalce možnost oddati vlogo za povračilo nadomestilo plače zaposlenim za začasno čakanje na delo in zaradi odsotnosti zaposlenih iz razlogov višje sile. Novi zakon omogoča povračilo nadomestila plače zaposlenim, ki so jih delodajalci napotili na začasno čakanje na delo od 13. 3. 2020, vendar je treba oddati vlogo do 18.4.2020. Več o tem na spodnji povezavi: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/od-jutri-vloga-za-povracilo-nadomestila-place-zaradi-zacasne.  


Zavod za zaposlovanje bo delodajalce, ki so oddali vlogo po Zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) od 15. aprila dalje pozival na dopolnitve vloge. Rok za dopolnitev je 8 dni. 

Dopolnitev vloge, bo vključevala:

  • potrditev nove izjave, ki je v skladu z določili novega zakona,
  • posredovanje kopij odredb o čakanju na delo, ki so bile vročene zaposlenim pri delodajalcu vlagatelju (izključno v obliki pdf),
  • ureditev seznama zaposlenih na začasnem čakanju na delo.

Več o tem v novici ZRSZ: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/od-15-aprila-pozivi-za-dopolnitev-vloge-za-povracilo-poslovni-razlogi.


Pripravila: mag. Rebeka Tramšek