Menu

Papirnate brisačke so najbolj higieničen način sušenja rok!

7. 4. 2020

Ali ste vedeli, da lahko nepravilno sušenje rok v umivalnicah resno vpliva na vaše zdravje?

Strokovna študija opravljena s strani Univerze Westminister, dokazuje, da imajo sušilniki za roke na topli zrak večjo verjetnost, da kontaminirajo umivalnice s širjenjem bakterij v zrak in s tem dvigujejo stopnjo tveganja okužbe uporabnikov in mimoidočih oseb.

Opravljene raziskave na tem področju so potrdile, da zračni sušilci rok v zrak razpršijo 60-krat več bakterij kot topli sušilniki in 1300-krat več kot papirnate brisače. Pri uporabi sušilcev rok se zaradi močnih sunkov zraka virusi in mikrobi razpršijo po prostoru, naših oblačilih ter tudi obrazu in ostalih izpostavljenih delih telesa. Prav tako omenjena študija navaja, da je število bakterij v zraku, blizu sušilnikov zraka, 4,5-krat večje kot okoli sušilcev toplega zraka in 27-krat večje kot pri uporabi papirnatih brisač.

Ugotovitve raziskave jasno kažejo, da papirnate brisače za enkratno uporabo širijo najnižje število virusov med vsemi testiranimi metodami sušenja rok. Učinkovita higiena pri pranju in sušenju rok pa je bistven korak pri zmanjševanju takšnih okužb.

Izsledki raziskave so bistvenega pomena pri določanju ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom v delovnih procesih in drugih ustanovah.


Povzeto po: https://europeantissue.com/hygiene/studies/hand-dryingsingleuse-towels/

Pripravila: Željka Kutija, svetovalka za VZD