Menu

MALA ŠOLA O KRIPTOVALUTAH

20. 2. 2018

Tudi Slovenijo preplavila »kriptomrzlica«

O bitcoinih in ostalih kriptovalutah slišimo na vsakem koraku in verjetno je vsak izmed nas vsaj pomislil, da bi se tudi sam podal v svet kriptovalut. Slovenijo je namreč v zadnjih mesecih preplavila prava »kriptomrzlica«.  Bitcoin je resda prva digitalna decentralizirana kriptovaluta, še zdaleč pa ni edina. Obstaja jih že cela vrsta, a se le težko kosajo s priljubljenostjo in prepoznavnostjo bitcoina.

Kaj je kriptovaluta?

Gre za elektronski denar, ki za varnost uporablja kritpologijo. Slednja se uporablja za zavarovanje transakcij in nadzor pri ustvarjanju kovancev. Kriptovaluta je, preprosto povedano, digitalna valuta, ki se tako kot normalne valute uporablja kot menjalno sredstvo.

Katere so bistvene značilnosti kriptovalut?

Bistvene značilnosti kriptovalute predstavljata decentralizacija in omejena proizvodnja. Za razliko od standardnih papirnatih valut, ki jih regulirajo centralne banke, pri kriptovalutah tega centralnega nadzora še ni. Decentraliziran nadzor omogoča uporaba tehnologije veriženja podatkovnih blokov oziroma t. i. blockchain tehnologija. Nadzor je torej razpršen in ne omogoča, da bi en sam subjekt vplival na zapise v blokih. Medtem ko lahko nove papirnate bankovce kadar koli natisnemo, pa je pri večini kriptovalut ravno nasprotno, saj je njihovo število omejeno. V obtoku tako nikoli ne bo več kot 21 milijonov bitcoinov, 100 milijard rippla ali 84 milijonov litecoina. Kljub temu nekatere kriptovalute nimajo omejene proizvodnje kot npr. ethereum.

Od kod so torej prišli bitcoini?

Začetki segajo v leto 2008, ko je bila s strani skupine razvijalcev pod psevdonimom Satoshi Nakamoto ustvarjena prva decentralizirana kriptovaluta bitcoin. Satoshi Nakamoto je objavil t. i. belo knjigo, v kateri je opisal sistem delovanja tehnologije blockchain in digitalne kriptovalute. V začetku leta 2009 je zadevo res izvedel in bitcoin je bil rojen. Vendar je sistem zasnovan na način, da nove bitcoine uporabniki ustvarjajo tako, da s svojimi računalniki rešujejo zamudne računske operacije. Ta postopek se imenuje rudarjenje in rudar, ki prvi najde rešitev, je nagrajen z določenim številom bitcoinov.

Katere kriptovalute še obstajajo?

Marsikdo ob omembi kriptovalute najprej pomisli na bitcoin. V resnici obstaja na stotine različnih tipov kriptovalut, ki so znani pod skupnim imenom altcoins. Kot pove že ime samo, predstavljajo alternativo bitcoinu, med seboj pa se razlikujejo po hitrosti transakcije, metodi distribucije, algoritmih in številnih drugih karakteristikah. Sprva so kriptovalute predstavljali namecoin, ki je bil ustvarjen aprila v letu 2011, nato še litecoin oktobra 2011, peercoin in predvsem ethereum, za katerega mnogi menijo, da bo na koncu dejansko predstavljal pravo digitalno valuto. Obstajajo še mnoge druge kriptovalute, kot npr. monero, dash, stellar lumens, waves, stratis in tudi slovenski iconomi.

Kje lahko kupim kriptovalute?

Na spletu obstajajo posebne menjalnice oziroma borze, kjer lahko trgujete s kriptovalutami. Bitcoine lahko kupite in tudi prodate na eni od takih borz bitstamp.net, ki je bila ustanovljena s strani slovenskih državljanov. Tu preprosto odprete svoj račun, ki omogoča denarne depozite za nakup. Sicer pa lahko nakupe bitcoinov opravite tudi na večini Petrolovih bencinskih servisov, pred kratkim pa je to možnost na izbranih klasičnih bankomatih ponudila tudi Hranilnica Lon.

Na kaj moram biti pozoren pri kriptovalutah?

Dobro je vedeti, da vrednost vseh kriptovalut zelo niha in je to pravzaprav tvegana naložba, ki ne zagotavlja zaslužka. Resda v javnosti veliko slišimo o hitrih in velikih zaslužkih ljudi, ki so kupili bitcoine in tako rekoč čez noč postali milijonarji, vendar pa je pri kriptovalutah še težje kot pri drugih naložbah oceniti, kdaj se nam bo vlaganje obrestovalo. Čeprav je vrednost bitcoina v preteklosti bliskovito rasla, to nikakor ne pomeni, da prav vsak, ki se odloči za nakup katere izmed kriptovalut, tudi ogromno zasluži. Prav nobenega zagotovila ni, da cena ne bo strmoglavila. Zato je izjemno pomembno, da se o trgovanju s kriptovalutami dobro podučimo. Pomembno je tudi, da trg kriptovalut redno spremljamo in se odločamo na podlagi informacij, ki so nam na voljo.

Tudi zlorabe v svetu kriptovalut niso redkost, zato moramo biti pri trgovanju zelo previdni. Ponarejanje sicer ni možno, kraja in izguba pa seveda sta, zato moramo svojo naložbo ustrezno zaščititi. Če imamo kriptovalute shranjene samo na domačem računalniku, ki nam preneha delovati, se lahko od njih preprosto poslovimo. Zato je smiselno, da imamo še varnostno kopijo in jih hranimo npr. v oblaku, kar pa seveda poveča tveganje, da tja vdre kdo drug in nam kriptovalute ukrade. Zelo priporočljivo je dodatno shranjevanje na USB ključu ali trdem disku.

  • Dobro je vedeti, da vrednost vseh kriptovalut zelo niha in je to pravzaprav tvegana naložba, ki ne zagotavlja zaslužka. Vir foto: <a href='https://www.freepik.com/free-vector/digital-bitcoin-creative-symbol-design-with-world-map-backdrop_1443983.htm'>Designed by Freepik</a>
    Dobro je vedeti, da vrednost vseh kriptovalut zelo niha in je to pravzaprav tvegana naložba, ki ne zagotavlja zaslužka. Vir foto: Designed by Freepik