Menu

Zdrava uporaba klimatskih naprav v pisarnah

Prostore moramo premišljeno hladiti

Standard SIST EN ISO 7730:2006 za toplotno udobje v pisarniškem okolju navaja, da je najnižja še sprejemljiva temperatura v prostoru za pretežno sedeče pisarniško delo 20 °C, kar zagotavlja ustrezno toplotno udobje. Priporočljiva oziroma optimalna temperatura znaša od 23 do 25 °C. Najvišja dovoljena temperatura v prostoru naj ne bi presegla 28 °C.


Pravilna uporaba klime v pisarni

Za dobro počutje in lastno zdravje se moramo pri uporabi klime držati naslednjih priporočil:

  • Zgodaj zjutraj, ko je zunanja temperatura še nizka, delovni prostor dobro prezračimo, še preden zaženemo klimatsko napravo.
  • Temperatura zraka v delovnem prostoru naj ne bo za več kot 5-7 °C nižja od zunanje.
  • Ohlajen zrak iz klimatske naprave naj ne piha neposredno v ljudi.
  • Klimatska naprava ne le ohladi, temveč tudi izsuši zrak, zato je treba zagotoviti, da je vlažnost zraka v prostoru med 40 in 60 odstotki.
  • Klimatske naprave je treba redno čistiti in vzdrževati (najmanj enkrat letno), saj so sicer leglo zdravju škodljivih bakterij.

Da je potreben servis klimatske naprave, nam lahko poleg vonja nakazuje tudi njena glasnost, saj so sicer klimatske naprave tihe. S pravilno uporabo in rednim vzdrževanjem klimatskih naprav poskrbimo tudi za nižjo porabo energije in posledično nižje stroške.


Hlad lahko tudi škodi

Posledice nezdrave uporabe klimatske naprave so zamašen nos, okužbe zgornjih dihal, vneto grlo, oči in nos, hripavost, otežen govor, suh kašelj in povišana telesna temperatura. Prav tako trpijo mišice, živci in sklepi. Odziv mišic se kaže v krčih in bolečinah. Pri težjih oblikah je nujno zdravljenje z antirevmatiki. V najhujših primerih se lahko pojavi celo paraliza obraznih živcev.