Menu

Postanite dober vodja in zaželen nadrejeni

Postanite karizmatičen vodja!

Mislite, da se karizmatični vodje rodijo s karizmo? Ne, karizma je posledica vedenja, zato moramo vedeti, kakšno vedenje izbrati, da nas bodo drugi sprejemali kot karizmatične vodje.


Zakaj je karizma pomembna?

Raziskava Leadership Carisma, v katero je bilo vključenih 40.000 managerjev (ocenjevalo jih je 400.000 zaposlenih po metodi 360°), je pokazala, da je prav karizma skupna najbolj uspešnim vodjem. V raziskavo sta bila med drugimi vključena tudi Oprah Winfrey in Steve Jobs. 

 

Kako postati karizmatičen?

Ker je karizmatičnost sklop določenih vedenj (in karizmatični smo šele takrat, ko nas za takšne prepoznajo drugi), se napredek pri vodenju začne z odločitvijo, da bomo karizmatični. Drugi korak je povečanje samozavesti, kar lahko storimo tako, da si postavimo jasne cilje, živimo v sedanjosti in se ne obremenjujemo z neuspehi ali spodrsljaji iz preteklosti ter da vizualiziramo svoj uspeh in nadzorujemo tok misli (negativne misli, žal, ne prispevajo k večji samozavesti, temveč dolgoročno rušijo našo samopodobo). Tretji korak je naša fizična karizma (govorica telesa, urejenost, očesni kontakt, nasmeh in pa nevsiljiv dotik). Četrti in najpomembnejši korak pa je naše vedenje. 

 

Kako se torej vedejo karizmatični vodje:

1.    So svetilnik dobre, pozitivne energije. 

2.    Znajo učinkovito komunicirati (so dobri v komunikaciji 1-na-1, komunicirajo pozitivno, znajo ustvariti ugodno klimo tudi ob morebitnih težavah in predvsem znajo poslušati ter na osnovi predstavljenih težav ukrepati).

3.    Znajo pohvaliti.

4.    So navdušeni in energični. (Vsak navdušen in energičen vodja ni nujno tudi karizmatičen, težko pa boste našli karizmatičnega vodjo brez energije in navdušenja).

5.    Prepoznajo veličino v drugih. 

6.    Zaupajo v ljudi.

  • Karizma je posledica vedenja - lahko se je naučimo!
    Karizma je posledica vedenja - lahko se je naučimo!